Het Elftal Model

De organisatieopstelling en digitale tactiek bespreking

Als Business Developer heb ik dagelijks gesprekken met verschillende organisaties. Het begint vaak met enthousiaste medewerkers die een idee hebben. Heerlijk vind ik dat. Samen lekker sparren over de oneindige mogelijkheden in een digitale wereld. Want, mogelijkheden zijn er en soms veel te veel om uit te kiezen. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je als organisatie staat en dat dit tevens de juiste basis is om verder te ontwikkelen. Heb je de juiste basis gelegd? In het kader van het EK, introduceer ik je het elftal model. Een raamwerk voor het maken van de juiste opstelling rondom IT-management. Want hoe scoor je als organisatie op digitaal vlak nou het meest?

Een schijnbeweging of een schwalbe

Digitaal innoveren en flexibel blijven vergt creativiteit en vruchtbare samenwerkingen. Een schwalbe is makkelijk gemaakt wanneer je een veel te grote applicatie implementeert bij een kleine organisatie óf dat je eindigt met een monsterapplicatie door te veel maatwerk. Juist door een schijnbeweging te maken en eens te kiezen voor een andere oplossing, maakt dat je opnieuw kan scoren. Je hoeft niet altijd vast te houden aan het bekende. Het is een proces van onderzoeken, goed uitvragen en aanvoelen wat de best volgende stap is om door naar de volgende ronde te komen.

De basisspelers

Als organisatie moet je je doel helder voor ogen hebben. Pas na een zorgvuldige opbouw wil je de assist kunnen geven. Dit doe je door middel van reflectie. Hoe is de verhouding achterhoede, middenveld en voorhoede? Heb ik alle spelers op de juiste plek in het veld als het gaat om IT-management en governance? Zijn alle spelers even sterk of sterk genoeg? Organisaties willen veel, maar worden wanneer ze te snel vooruit willen lopen onnodig buitenspel gezet. Als je de basisopstelling op het gebied van IT en management hebt staan, dan is het makkelijker om vanuit daar stappen te zetten. Klinkt logisch, maar een goed begin is het halve werk.

Het Elftalmodel

Laten we kijken naar jouw spelers door middel van het elftalmodel. Hieronder vind je elf basisspelers (managementpunten) waar je als organisatie bij stil kan staan. Reflecteer en analyseer elke speler en bepaal zelf of je hier nog wat mist.

 • Coach (Jij!): Als coach is het belangrijk spelers structuur te bieden, te stimuleren, individueel aandacht en verantwoordelijkheid te geven. Hoe ga jij als coach te werk?

 

 • Speler 1 – Strategie: Hoe wordt performance van de speler ‘strategie’ op dit moment gemeten? Wie zijn binnen de jouw organisatie de belangrijkste stakeholders? Hoe wordt innovatie gestimuleerd? Wat is op dit moment jouw IT-strategie, vorm van IT-management en geldende policies? Kortom, wat is jouw tactiek?

 

 • Speler 2 – Mensen en middelen: Hoe is jouw organisatie opgebouwd? Op welke manier wordt kennis gemanaged? Geldt er een vorm van leiderschap, cultuur en waardes die van belang zijn? Is er een winnaars mentaliteit?

 

 • Speler 3 – Infrastructuur: Hoe zit jouw infrastructuur in elkaar? Weet jij wat er gebeurt als er problemen ontstaan, hoe en wie lossen deze op? Wordt er verandermanagement of operations management toegepast? Is er een service desk?

 

 • Speler 4 – Veiligheid en risico’s: Hoe voldoe je aan audits? Hoe zorgt jouw organisatie voor continuïteit? Zijn risico’s ingecalculeerd? Wat doe je om een gele of rode kaart te voorkomen?

 

 • Speler 5 – Financieel: Wat zijn de proposities binnen jouw organisatie? Hoe worden kosten geoptimaliseerd? Wordt er gebruik gemaakt van budgetten en leveranciersmanagement?

 

 • Speler 6 – Data and business intelligence: Maken jullie gebruik van BI en rapportages? Hoe is jullie data architectuur opgezet? Wat is de kwaliteit van deze data? Hoe wordt deze data ontsloten?

 

 • Speler 7 – Service Planning: Wat doe jij om kwaliteit optimaal te houden? Hoe worden bestaande services geanalyseerd?

 

 • Speler 9 – Projecten: Wie managen de projecten binnen de organisatie? Hoe worden de voorwaarden voor een project verzameld?

 

 • Speler 10 – Applicaties: Worden bestaande applicaties bijgehouden? Worden deze door ontwikkelt? Wie beheert deze en hoe wordt er bepaald dat er behoefte is aan vernieuwing?

 

 • Speler 11 – Bellen met Ellen: Net als bij een opstelling zijn er talloze mogelijkheden waarbij je vanuit strategisch, tactisch of operationeel oogpunt spelers kan plaatsen. In de rust bespreekt men de visie. Be Empowered heeft als doel om coaches en hun team te begeleiden naar een hoger niveau. Heb je vragen of wil je een keertje sparren? Voor een nabespreking mag je altijd contact opnemen met mij via ellen.oosterwijk@be-empowered.nl.

Prettige wedstrijd gewenst!

Meer Relevant Nieuws

Kennisuitwisselingssessie

Kennisuitwisselingssessie

Elke vrijdag organiseren we een kennisuitwisselingssessie met het Customer Solutions-team! Deze tijd wordt vooral gebruikt om de nieuwste features van Dynamics en het Power Platform te introduceren. Voor een van de laatste...

Lees meer

Neem contact op

Accelerate your innovation capacity

Share This