6 Best Practices om de gebruikersinterface in jouw App te optimaliseren

UX- en UI-ontwerp zijn trending! Een goede User Interface laat je opvallen en geeft je concurrentievoordeel. Als je de nieuwste Apps in de Appstore bekijkt is eenvoud de meest opvallende trend van UI Design. Hoewel een eenvoudige lay-out de App aantrekkelijker en toegankelijker kan maken voor klanten, is eenvoud bij het bouwen van de App nog belangrijker.

De opkomst van Apps is enorm mede vanwege de low-code platforms zoals PowerApps | Microsoft Power Platform. Met PowerApps kun je een app bouwen zonder enige ontwikkelkennis of vaardigheden. Het is gemakkelijk te gebruiken door zijn drag & drop features en zorgt voor een versnelling in de digitalisering van bedrijven. Eenvoud geldt niet alleen voor de esthetische beleving van een Ontwerp. Vooral in zakelijke toepassingen geldt dit vooral voor Information Design. Bij Information Design draait het om de structuur, stroom en frame van interface-items.

Ben je geïnteresseerd in de beste gebruikersinterface voor je zakelijke oplossing. Hier zijn zes praktische tips: :

 

1. Zorg voor uniformiteit en continuïteit in je ontwerp

Bij bedrijfsapplicaties is uniformiteit het sleutelwoord. Bij het ontwikkelen van een app moeten de grote hoeveelheden gegevens en de numerieke acties die de app biedt consistent zijn in het ontwerp. Houd er rekening mee dat een gebruiker in geen geval mag twijfelen aan een actie. Het ontwerp moet glashelder zijn. Zorg dat bijvoorbeeld je back-knop of zoals we ook zeggen de home-button op elk scherm er hetzelfde uitziet en op exact dezelfde plek staat. Als je een verwijderknop wilt toevoegen, zorg er dan voor dat u altijd hetzelfde pictogram of dezelfde knop gebruikt. Gebruik geen pictogram op het ene scherm en een knop op het andere. Wees consequent en uniform. Dit zorgt voor bekendheid en vertrouwen in de structuur van de app en creëert het gevoel van ‘what you see is what you get’.

2. Kies je kleuren verstandig

Het is niet aan te raden om er helemaal voor te gaan en alle kleuren van de regenboog in je kleurenschema te gebruiken. Creativiteit wordt gewaardeerd, maar de meeste gebruikers raken afgeleid wanneer ze te veel kleuren of kleuren gebruiken die intuïtief anders aanvoelen. Om ervoor te zorgen dat de gebruiker het belang van de applicatie begrijpt, wordt geadviseerd om maximaal 3 verschillende kleuren te gebruiken voor de hele app. Laatste tip: zorg ervoor dat de kleuren doen wat het sentiment zegt. Net als een verkeerslicht.

 

3. Laat overbodige zaken weg

Onthoud het doel waarom u de bedrijfstoepassing in de eerste plaats bouwt. Voeg geen onnodige informatie of handelingen toe aan je ontwerp. Toon geen variabelen in je tabellen die je niet nodig hebt voor deze toepassing. Gebruikers raken alleen maar in de war en zullen hun vervolgacties in twijfel trekken.

 

4. Blijf bij het vertrouwde

Gebruikers zijn al gewend aan bepaalde acties of knoppen omdat deze al in allerlei andere applicaties worden gebruikt. Een goed voorbeeld is een hyperlink. Mensen zijn eraan gewend dat aanklikbare teksten onderstreept en in kleur zijn. Gebruik die kennis bij het bouwen van uw eigen applicatie. Veel gebruikers hebben deze kennis en zullen daarom bepaalde verwachtingen hebben.

 

5. Elk apparaat heeft verschillende gewoonten

Bedenk op welk device je de applicatie wilt aanbieden. Als gebruikers de app voornamelijk op hun mobiele apparaat gebruiken, zorg er dan voor dat je menu of je belangrijkste acties onder aan het scherm dicht bij de duim staan. Of wil je een overzicht van een grote datatabel tonen, houd er dan rekening mee dat er op een mobiel apparaat minder ruimte is dan op een tablet. In dit geval kunnen menutabs op een mobiel apparaat worden gebruikt om gegevens in kleinere, beter leesbare brokken te knippen.

 

6. Geef een seintje

Zorg ervoor dat een gebruiker wordt geïnformeerd wanneer een actie wordt uitgevoerd. Als een gebruiker op een knop klikt, laten we zeggen een formulier verzenden, zorg ervoor dat ze weten of de actie succesvol was of niet! Gebruik pop-ups of meldingen om gebruikers te informeren en te betrekken om de gebruikerservaring te optimaliseren.

De bovenstaande zes best practices zijn slechts enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het bouwen van een low-code bedrijfsapplicatie. Naast een goed UI Design heb je ook teamwork en een goede beleving van de gebruikerservaring nodig. Ben je op zoek naar meer diepgaande kennis en praktijk, mail ons dan op info@be-empowered.nl of bel +31 20 303 24 70 en vergeet ons niet te volgen op LinkedIn.

Meer Relevant Nieuws

Power Automate Connection References

Power Automate Connection References

Het low-code Power Platform maakt het gemakkelijk om verbinding te maken met de wereld, maar dit gemak heeft ook een keerzijde: rommel... Door bijvoorbeeld Power Automates (flows) of Canvas apps te bouwen zal het platform...

Lees meer
Eenvoudig interne registraties automatiseren

Eenvoudig interne registraties automatiseren

In deze blog neem ik jullie mee in een mogelijkheid tot digitalisering van interne events, via jullie standaard Office365 licenties. Wat veel mensen niet weten is dat het Microsoft Power Platform ook de mogelijkheid heeft...

Lees meer

Neem contact op

Accelerate your innovation capacity

Share This